Planlegg besøket

Det viktigste på et besøk i Lofoten er forberedelsene. Dette er ikke Syden, så glem shorts og kortermede skjorter. Lofoten er idyllisk, nesten urørt av mennesket og byr på utallige opplevelser. Men alt dette kan gå i vasken dersom du ikke forstår hvor du faktisk skal. Lofoten er tross alt i Nordland fylke, ett av Norges nordligste. Været er uforutsigbart, men vi har fortsatt fire tydelige sesonger her oppe. Dermed lønner det seg selvfølgelig å se værmeldingen før du bestemmer deg for å bestille billetter. Se gjerne over historiske minimum- og maksimumstemperaturer i Lofoten, slik at du vet sånn cirka hva du kan forvente. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær – husk det gamle, norske ordtaket.

Klima

Lofoten er veldig langt nord, men klimaet er helt ulikt fra Finnmark. Dette fordi Golfstrømmen varmer opp Nordsjøen gjennom hele året og sender varme byger mot Norges vestkyst. Dermed blir det sjeldent kaldere enn minus 10 her i Svolvær. Det er fortsatt kaldt, men temperaturer som i Karasjok på -45, er helt uhørt i Lofoten. Den beste tiden å komme hit er på høsten eller våren – det er på denne tiden av året at omgivelsene er helt nydelige, og det er da nordlyset oftest er å se på himmelen. Dessuten kommer ulike typer fisk for å gyte, og dermed kan man glede seg til fantastiske napp.

Slik kommer du deg hit

Før i tiden var det veldig vanskelig å komme seg til Lofoten. Man måtte kjøre opp til Bodø og deretter finne en båt som gjerne tok en dag eller to før man endte opp i Svolvær eller Kabelvåg. Dessuten var det nærmest umulig å se hele strekningen av Lofoten med mindre man hadde egen båt eller leide en skute på plass. Nå om dagen er situasjonen helt annerledes. Takket være oljepengene har en rekke fantastiske broer blitt bygd langs hele Lofoten, og det er faktisk mulig å hoppe over båtturen om man absolutt ønsker. I et slikt tilfelle kan man kjøre opp til Narvik, og fortsette lang E10 hele veien til Å, ytterst i Lofoten. Alternativt kan man kjøre til Skutvik og ta ferge derfra til Svolvær – mange av turistene på Hotel Aurora gjorde dette. Den enkleste og raskeste måten å ta seg til Lofoten er dog å fly til Bodø, for deretter å ta første fly til Helle flyplass ved Svolvær. Starter man i Oslo kan man fullføre hele turen på én dag. Altså fly fra Gardermoen tidlig morgen og være fremme i Svolvær i tid for kveldsmaten. Transportrevolusjonen har vært helt fantastisk, og hele Norge ligger nå klart foran deg. Spørsmålet er kun når du vil og kan reise. En siste mulighet er forresten å ta Hurtigruten, den stopper ved Svolvær hver eneste dag. Enten kan du ta hele turen fra Bergen, eller hoppe på båten i for eksempel Ålesund.

Klær og overnatting

Husk å ta med regnfrakk og gjerne et par gode gummistøvler, for det regner ofte i Lofoten. Varme sokker, lue og hansker kan også være lurt, med mindre du kommer på sommeren. Legg samtidig merke til at det er mangel på hotell her ute, med mindre du vil oppholde deg i Svolvær hele tiden. Dermed er det veldig viktig at du planlegger overnattingene på forhånd. Finn ut hvilke rorbuer som er tilgjengelige, avstanden mellom disse, og sørg for all del å ringe dem på forhånd for å bekrefte at de har ledige rom. Flere besøkende har endt opp med å sove i bilen fordi det ikke var plass til dem på rorbuene. Hotel Aurora finnes ikke lenger, og selv om Scandic og Thon er rimelig store hotell begge to kan også Svolvær raskt fylles opp, spesielt ved større begivenheter i byen som for eksempel festivaler eller konferanser.