Om Hotel Aurora

Svolvær er et unikt sted. Uansett hvilken tid på året du kommer hit, er det et fantastisk syn som venter deg. Svolvær er som Norge i et nøtteskall. Lite, åpent, hyggelig, smilende og uten sidestykke. Titter man ned på Svolvær fra Svolværgeita, vil man skue ut over et fabelaktig landskap, akkurat som i eventyrene om Askeladden og akkurat det du ser for deg når du hører de nydelige stykkene fra Edvard Grieg. Det er ingen stor by, men den er absolutt verdt noen dager av din tid. Man kan gå rundt og nyte den spesielle arkitekturen, møte hyggelige, smilende mennesker og prøve god, fersk mat på enhver kro.

Midt i sentrum, i Sjøgata, finner man dog et rimelig spesielt bygg. Det passer liksom ikke helt inn i omgivelsene, og de fleste moderne, reisende mennesker vil straks se at dette er et hotell. Det funksjonelle bygget i minimalistisk stil fra 70-tallet preger området rundt, og man kan umulig ikke legge merke til det om man spaserer langs Avisgata og går mot Bekkholmen. Det var Hotel Aurora som holdt til i dette bygget. Dette hotellet var ett av de mest populære stedene for overnatting i byen, og er fortsatt en populær møteplass for byens ungdommer. Det var et rimelig, godt sted å bo midt i sentrum når man besøkte Svolvær. Tidene forandrer seg, og dessverre har Hotel Aurora måttet gå under for å gjøre plass til andre nødvendigheter i byen. Det kom som et sjokk på mange at hotellet skulle stenges ned, men når beskjeden kom om at bygget skulle gjøres om til et borettslag var det nok mange som fikk smilet tilbake i munnen. Svolvær trenger sårt nye leiligheter, så det var vel bare et spørsmål om tid før hotellet måtte gi plass for kommunens etterspørsel. I sine beste år var Hotel Aurora stadig fullt. Ikke bare med turister fra fjern og nær, men også lokalbefolkning fra Nordland som ville bo så sentralt som overhodet mulig i Svolvær. Dessuten kunne Hotel Aurora by på en flott restaurant, naturskjønne omgivelser og en badstue der man kunne rense porene.

Her fant man 50 rom, kanskje ikke innredet helt i takt med tiden, men fortsatt ganske så komfortable og luftige. Flott parkett, myke madrasser og en fin utsikt fra de store vinduene. Hotel Aurora hadde dessuten spesielle familierom der man kunne nyte tilværelsen med sine kjære. En kort spasertur fra hotellet fant man Svinøybrua, og den lokale flyplassen Helle i Svolvær kommune kunne nås på under 10 minutter med bil.

Nye leiligheter

For noen år siden kjøpte SBBL (Svolvær boligbyggelag) opp hotellbygningen, og planen var egentlig å gjøre noe mer med bygget. Man ville bygge to etasjer til på toppen av bygningen, gjøre alt om til leiligheter for så å leie dem ut til eldre mennesker på jakt etter bolig i Svolvær. Det finnes nemlig ikke nok plass i selve Svolvær til å bygge nytt, derfor må man kjøpe opp eldre bygg og gjøre dem om. Planene om å bygge på de to etasjene gikk i vasken grunnet tekniske forhold, men de 50 rommene på hotellet har nå blitt gjort om til 23 leiligheter i stedet. Bygget er i seg selv på kun fire etasjer, og siden den første etasjen skal settes av til administrativt bruk og restaurant, er det altså de tre etasjene over bakkenivå som nå har blitt til leiligheter. Restauranten er forresten fortsatt der – gode gamle “Ni Hao”, et av de få kinesiske stedene i den lille byen Svolvær. De tre etasjene over restauranten har nå blitt til Rødholmen borettslag, og Lofoten Boligbyggelag har leid det som før var frokostsalen og konferanserommene i Hotel Aurora.

Hotel Aurora vil alltid være et folkekjært minne for de av oss som fortsatt bor i byen. Kanskje vil det gjenoppstå i fremtiden, hvem vet? Når de tok ned det velkjente skiltet på sørsiden av bygningen kunne man nesten høre et stort sukk over byen.