Nordlys

En av hovedgrunnene til at folk kommer til Svolvær, er nordlyset. Her kan man se det veldig ofte – noen ganger flere dager i strekk. Såpass ofte at lokalbefolkningen ikke bryr seg noe særlig om det lenger. Hotel Aurora hjalp alle som kom på besøk med å se nordlyset. Det er stort sett snakk om flaks, for man kan ikke forutsi når nordlyset dukker opp på nattehimmelen, men om man reiser ut av byen til steder som ikke er belyste av for eksempel gatelys, er sjansen for å se grønne bevegelser på himmelen noe større. Det finnes mange ord for nordlyset. Offisielt heter det aurora polaris, men man kan også si polarlys på norsk. Det oppstår når elektromagnetisk stråling fra solen når jordens atmosfære. Elektroner og protoner treffer diverse gasser i vår atmosfære og danner på denne måten et grønnaktig lys på himmelen. Mange utenlandske turister kommer til Norge kun fordi de vil se dette fantastiske synet. Noen tror at man kan se nordlyset i Oslo eller Bergen, og blir derfor overrasket når de blir fortalt at man må reise så langt nord som mulig. Mange velger derfor å ta turen til Bodø, og der blir de anbefalt å ta hurtigbåten over til Svolvær. Slik ender de opp her, i den lille fiskerbyen, og før i tiden var Hotel Aurora et meget populært sted blant ferierende på grunn av de lave prisene. Nå om dagen må man punge ut med flere tusen for å overnatte på Scandic eller Thon i Svolvær.

Fargerik himmel

Nordlyset dukker oftest opp rundt de magnetiske polene av jordkloden. Vi nordmenn er heldige, for den magnetiske Nordpolen er mer eller mindre rett over Nord-Norge, litt ut i Nordsjøen. Dette nordlige polarlyset kalles også for aurora borealis. Visste du forresten at nordlyset kan ha forskjellige farger? De fleste kjenner til det grønnaktige lyset, og det er dette som oftest blir tatt bilde av. Men nordlyset kan også være rødt og blålilla. Dette er avhengig av hvor høyt oppe i atmosfæren krysningen mellom strålingen og atmosfæren oppstår. Når det oppstår helt ytterst av vår atmosfære, dannes et rødt lys. Oftest braker strålingen og gassene sammen på mellom 120 km og 180 km høyde, og det er her det gulgrønne lyset oppstår. Hvis strålingen trenger ned til under 120 km, vil derimot et blått-lilla lys dukke opp på himmelen. Vi som bor her i nord har sett alle tre typene, og forteller gjerne om våre opplevelser til alle som ønsker å høre. Nordlyset er faktisk en historisk del av den norske kulturen. Det sies at de magnetiske polene befant seg på et annet sted før i tiden, derfor blir de ikke nevnt i beskrivelse av Norge, verken av Snorre Sturlason eller andre forfattere fra gamle, gamle dager. Derimot beskrev reisende fra Grønland disse grønne lysene på himmelen, og det ble spekulert allerede i det 12. århundret hvor disse kunne stamme fra. Noen mente at det var et tegn fra Gud, andre prøvde å forklare dem vitenskapelig.

Nordlys kan sees året rundt, men det er midt på våren at de dukker opp oftest på nattehimmelen her i Nord-Norge. Derfor velger utallige mennesker å ta seg til Svolvær og Nordland generelt i påskeferien. Hotel Aurora var alltid fullt når det var påske, og folk flest ville ut hver natt og jakte på nordlyset. Derfor ble det ofte anbefalt å ta kontakt med diverse reisebyråer – med snøskuter eller truger kunne man gå ut på natten og vente på at polarlyset skulle vise sin enestående dans på himmelen. Nordlyset har også blitt fotografert fra rommet de seneste årene – vi anbefaler at du ser en utrolig video fra ISS, den internasjonale romstasjonen, der nordlyset fanges opp i sin helhet fra oven.