Fiske i Lofoten

lofoten-1369167_640Lofoten er og blir et paradis for fiskere. Lokale mennesker vet at det alltid er nok av mat i sjøen, og hvis man har en fridag fra jobben drar man ofte til kaia for å fange kveldens middag. Det er så mye fisk i Lofoten at man i bunn og grunn slipper å kjøpe fisken i butikken. Ofte tar det ikke mer enn en halvtimes tid før man får napp. Og det er ikke noen vanlig napp, heller. Fisken er ofte på mange kilo, spesielt torsk og uer. Lokalbefolkningen kjenner til de beste fiskeplassene, og mange har en fiskebåt eller en fisker i slekta. Slik får man hjelp når man vil begynne, ofte som smårollinger. De aller fleste lofotværinger har blitt opplært i fisking fra ung alder. De fanger sin første fisk før de har lært seg å gå ordentlig! Det er som en styrketest, noe man må gjøre før man kan kalle seg en mann. Fisking er en del av kulturen i nord, og slik har det vært siden tidenes begynnelse. (Det er noe annet en befolkningen sør på kan si om sin oppvekst på danskebåten.)

Fisketurer

Mange ulike selskap tilbyr daglige fisketurer rundt omkring i Lofoten, spørsmålet er kun hvor mye tid du ønsker å bruke på havet, hvilke typer fisk du foretrekker og hvor mye du vil punge ut med. Går man ned til havnen kan man alltids slå av en prat med de lokale fiskermennene og høre om en av dem kunne tenkt seg å dra ut på sjøen for en viss betaling. Kanskje får man være med på en allerede planlagt fisketur, til og med! Andre velger å gå til et reisebyrå, der man finner faste priser og faste ruter. Der får man leie fiskestang og agn, noe som gjør det lettere å komme i gang på kortest mulig tid. Her i Svolvær kan man også leie en egen båt, dersom man har båtsertifikat og egne fiskestenger.

En av de populære utfluktene er et dagscruise langs Trollfjorden. Her får man titte på havørner, spise lunsj om bord på båten og fiske opp sin egen fisk til middag. En vanlig fisketur tar rundt 4-5 timer, men man kan selvfølgelig avtale på forhånd hvor lenge man ønsker å være på sjøen. Lofotskreien er et populært sted blant lokale fiskere, for her ligger fisken og gyter store deler av året. På grunn av den frodige havbunnen og det rene vannet kan fisken i Lofoten vokse til enorme størrelser – de fleste her i Svolvær har egne historier om hvordan de fanget torsk på over ti kilo, for eksempel. De største eksemplarene av torsk kan veie over tjue kilo, til og med!

Nappstraumen

Du vil nesten garantert fange fisk om du reiser ut på en tur fra Svolvær, men sjansen er størst om du tar turen til Nappstraumen. Som du hører fra navnet skal det mye til for å ikke få napp her. Hit kommer folk selv i de minste jollene for å fange seg kveite til middag. Du kan dessuten overnatte ved Nappstraumen og fortsette fisket dagen etter om du ønsker – den lokale rorbua har høy standard og er ikke særlig dyr. Pengene du bruker på overnattingen vil du raskt tjene inn igjen når du fanger en fisk på ti-femten kilo. Dette er mat nok for minst en uke! Lofotfiske er noe enhver nordmann bør oppleve, og populariteten rundt slike aktiviteter og utflukter stiger drastisk. Stadig flere tar seg turen til Lofoten, og stadig flere oppdager hvor uforglemmelig slike opplevelser faktisk er. Ta med deg familien på tur, så vil dere straks bli nærmere hverandre. Man har også en Ultimat Fiskepakke for deg som elsker å fiske. 7 dager med fiske, overnatting på rorbua, egen guide og et spesielt besøk på museet for Tørrfisk. Slikt vil du aldri glemme!